Inno-tér
2016. május 27.

Labor a Mátrában

A Nitrokémia Zrt. Gyöngyösoroszi ércbányájában, mintegy 100 méter vulkanikus kőzet alatt, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói álmodták meg azt a föld alatti laboratóriumot, amely alkalmas arra, hogy a zajos külvilágtól távol, szuper­érzékeny mérő­berendezésekkel tanulmányoz­hassák a Föld és a légkör zajait, egy­úttal össze­hasonlíthassák a különböző műszerek eredményeit.


A laboratórium műszaki átadására idén január 20-án került sor. Ezután a Wigner FK és a mérésekben részt vevő MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének (MTA CSFK GGI) szakemberei telepítették a Csillebércen kipróbált berendezéseket. A Mátra Gravitációs és Geofizikai Laboratórium (MGGL) három hónapos tesztüzem után, május 1-jétől kezdte meg rutinszerű működését, a fizikailag is értékelhető adatok gyűjtését.

A föld alatti laboratórium (Forrás: wigner.mta.hu)

A gravitációs hullámok tavaly őszi felfedezése új lökést adott a fizikusok által legkevésbé ismert gravitációs kölcsönhatás kutatásának. A gravitációelmélet legújabb eredményei mellett a tudományos érdeklődés középpontjába kerültek azok a kilométer nagyságú detektorok, amelyek lézerfény és precíziós mérnöki megoldások alkalmazásával lehetővé tették (vagy teszik) a parányi elmozdulások kimérését. A gravitációs hullámok érzékelését azonban gyakran megnehezítik környezetünk zajai. Ezért fontos, hogy speciális fejlesztésű, rendkívül nagy érzékenységű szeizmográfok és infrahang-mikrofonok (geofonok) álljanak rendelkezésre, amelyek segítségével a külvilág zajai leválaszthatók, és így elkülöníthetők az analizálni kívánt gravitációs hullámoktól.

A Wigner FK és a CSFK GGI műszerei mellett az MGGL-ben kapott helyet a Varsói Egyetem Csillagászati intézetében kifejlesztett geofon, és rövidesen telepítik az amszterdami NIKHEF Intézet új típusú szeizmográfját. Jelenleg az MGGL termében folynak a kísérletek, de szó van róla, hogy a külvilággal összekötő aknajárat oldalában elhelyezett mérőműszerekkel a gravitációs gradiens zajt is kimérhetik a Mátra hegységben. A laboratóriumban elhelyeztek egy müontomo­gráfot, és még további eszközök érkezése is várható.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka